Dietetika

A dietetika alkalmazott táplálkozástudomány, a dietetikus pedig az a személy, aki ezt a tudományt egészséges és beteg egyén, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza.

Már az ókorban Hippokratész is rámutatott a dietetika jelentőségére. Az idők folyamán hol előtérbe, hol pedig háttérbe szorult. Egyik mondása szerint:

„ Az vagy amit megeszel.”

Ha jobban belegondol az ember, akkor van igazságalapja a mondatnak. A mai felgyorsult világunk, életmódunk és táplálkozási szokásaink nem megfelelő irányú megváltozását eredményezte. Ezért fontos hogy kellő hangsúlyt fektessünk táplálkozásunkra, különösen azért, mivel hazánkban számos olyan betegség van a vezető halálokok között; melyekben a táplálkozás, mint rizikótényező nagyon nagy jelentőséggel bír.

A szaktanácsadás célját tekintve:

Primer: Az egészségesek körében végzett tanácsadás és felvilágosítás. Célja az egészséges táplálkozás elméleti alapjainak és gyakorlati megvalósíthatóságának ismertetése. Tudatos fogyasztói szemlélet kialakítása.

Szekunder: A korábban kialakult betegség diétáját az egyén hosszú távon meg tudja tartani, az új életforma beépüljön életvitelébe. A páciens gyógyulása, állapotromlásának megakadályozása érdekében az általános irányelvek figyelembevételével egyénre szabott komplex étrendi-életmódbeli tanácsadás. Cél az állapotromlás megállítása, és lehetőség szerint az egészséges visszaszerzése.

A szakrendelés lényege, hogy egy általános táplálkozási felmérést és diétás szaktanácsadást követően a pácienssel közösen megtalálni az arany középutat.

 

Dietetikusaink:

Dóra Anita

Rendelés: kedden 16:00-20:00

Horváth Kata

Rendelés: minden páratlan kedden 16:00-19:00

 

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS>>

ss