Szemhéj korrekciós műtét

A szemhéj korrekciós műtét lényege, hogy a szemhéj bőrének természetes meglazulását, ráncosodását, s a szemhéjakon megjelenő úgynevezett táskákat megszüntetjük. Az operációval eltávolítjuk a felesleges bőrt, így a szemhéjak ki fognak simulni. A bőrfelesleg megjelenése (leggyakrabban életkori sajátosságként) táskákat hoz létre, melyet a bőr alatti zsírszövet szemgödörből való kitüremkedése okoz. A beavatkozás eredménye azonban nem életre szóló megoldás, a szemhéjak a műtétet követő 10-12 év után ismét meglazulhatnak. Szükség esetén ilyen esetben újabb operáció végezhető. A beavatkozás 35 éves kor előtt rendszerint nem szükséges, de felső korhatár nincsen.
Férfiak és nők egyaránt gyakran döntenek a szemhéjplasztika mellett.

A szemhéj korrekciós műtét menete

Az operáció helyi érzéstelenítésben történik. Ha az alsó- és a felső szemhéj korrekciós műtétet egy időben végezzük, az átlagos beavatkozási idő 1,5-2 óra. Felső szemhéjnál a metszés a szemhéj pereme felett az áthajlási ráncban vezet, odafelé ívelten halad tovább. Alsó szemhéjnál ez a metszés közvetlenül a pillasor alatt halad 1-2 mm-rel, majd kifelé és lefelé kanyarodva további 10-12mm-rel folytatódik az egyik szarkaláb ránc vonalában. A hegek rendszerint feltűnés nélkül, vékony vonalban gyógyulnak.
A műtét utolsó fázisaként a sebet lágy, tovafutó varratsorral zárjuk, majd a szemhéjakat ragasztócsíkkal rögzítjük. Az operációt követően a szemhéjak esetleg elszíneződhetnek, megduzzadhatnak.

A szemhéj műtét utáni teendők

Rövid ideig tartó jegelés és pihenés után a páciens hazamehet. Egy-két hónap pihentetés elegendő a tapasztalatok alapján, a páciens ennyi idő után visszatérhet megszokott életéhez. Az első néhány napban enyhébb fájdalomcsillapító alkalmazása megengedett, de a kellemetlen érzés rendszerint nem erős és nem tartós.

Lehetséges szövődmények

A szemüreg irányába történő bevérzés ritka, de súlyos következményekkel járhat. Piros szem-elszíneződést okoz a kötőhártya alatti bevérzés, ám egy-két hét alatt beavatkozás nélkül felszívódik. A műtéti terület gyulladása mára igen ritka komplikáció, ahogyan a kóros hegképződés is, bár elhúzódó hegvörösség sajnos így is előfordulhat.
Kötőhártya-irritációt, szemszárazságot okozhat a hegesedés következtében kialakuló úgynevezett hegzsugorodás, mely az alsó szemhéjat kifordítja. Ez idővel, amikor a heg megfelelően puhává válik, megszűnik, de ritkábban újabb műtétet helyezhet kilátásba.

A gyógyulás időtartama szemhéj műtét után

Ha az operáció alatt bevérzés alakult ki, ez általában 1-2 hét alatt magától felszívódik. Ha a páciens napszemüveget visel, nem feltétlenül szükséges felfüggeszteni a megszokott életvitelt. A varratok 5 nap múlva kerülnek eltávolításra. 2-3 hétig még duzzadtak maradhatnak a szemhéjak, a hegvonal pirossága sem ritka. A várt végeredményre több hetet kell várni. Az idő előrehaladtával, évek alatt újra megkezdődhet a ráncosodás, de ez jóval lassabb folyamatként jelentkezik, mint átlagos esetben.