Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás a dülmirigy jóindulatú megnagyobbodása (BPH, prosztata hiperplázia, prosztata adenoma). A prosztata megnagyobbodásának valószínűsége az életkorral fokozódik. 40 éves kor alatt ritkán 50 év felett a férfiak csaknem felénél okoz tüneteket. Kialakulásának pontos oka tisztázatlan, de abban hormonok – különösen a tesztoszteron – által létrehozott változásoknak is szerepük lehet. A prosztata a megnagyobbodása során mechanikusan, fokozatosan összenyomja a húgycsövet, és ezzel elzárja a vizelet útját. Nehézvizelést követően vizeletürítési képtelenség, alsó húgyúti elzáródás következhet be. Benignus prosztata hiperpláziában szenvedő férfi hólyagja a vizeletürítéskor nem mindig ürül ki teljesen, a hólyagban vizeletpangás jön létre, ami fogékonnyá tesz húgyúti kőképződésére és a húgyúti fertőzésekre. Az elhúzódó elzáródás gátolja a vesékből a vizelet kiáramlását károsíthatja a veséket. A kialakuló tünetek és a következményes károsodások nem a prosztata nagyságától függnek, hanem attól hogy a növekedés a húgycsőben okoz-e lumen beszűkülést. Igen nagyra növekvő prosztata is sokáig észrevétlen maradhat, míg tömegében alig mérhető adenoma is korán okozhat vizelet elzáródást. A húgycső mechanikus elzárása mellett a megnagyobbodott prosztata az érintett húgycsőszakasz idegi receptorainak izgalma révén un. funkcionális elzáródást is okozhat.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei

 • Egyszerre kevesebb vizelet ürül, a korábbinál vékonyabb sugárban
 • “Várakozás”-nehezen indul a vizelés
 • A vizelés befejezése utáni csöpögés
 • Szakaszos ürítés – hol jön, hol nem jön
 • Tökéletlen vizelés- úgy érzi, hogy vizelés után a húgyhólyag nem ürült ki teljesen
 • Vizelet elakadás (retenció) – egyáltalán nem képes vizelni
 • Gyakori vizelési inger – a szokásosnál gyakrabban kell vizelni
 • Sürgető vizelési kényszer – rendkívül erős vizelési inger
 • Éjszakai vizelés (nocturia) – az éjszakai nyugalmat zavaró vizelési kényszer
 • Vizelet elcsöpögés (inkontinencia) – nem képes visszatartani a vizeletét amíg eljut a mellékhelyiségig (gyakran együtt jár a sürgető vizelési kényszerrel)
 • Véres vizelet, vagy ondóürítés

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kivizsgálása

 1. Anamnézis felvétel. Kérdőíves tüneti index
 2. Rektális (végbélen keresztüli) betapintás
 3. Uroflowmetria (vizelet áramlás mérés)
 4. Vizelés utáni maradék mennyiség meghatározása
 5. Vizeletvizsgálat
 6. Szérum kreatinin
 7. PSA teszt
 8. Képalkotó eljárások (ultrahang, röntgen  stb.)

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelési lehetőségei

„Enyhe” BPH: Várakozó megfigyelés rendszeres orvosi ellenőrzés mellett. Körültekintő folyadék, alkohol és kávé fogyasztás. Óvatosság a fűszerek és só használatában. Rendszeres vizeletürítés. Aktív életvitel. Vizelet visszatartás kerülése. Medencefenéki izom tréning.

„Középsúlyos” BPH: Gyógyszeres kezelés

„Súlyos” BPH: Műtéti beavatkozás akkor válik szükségessé ha a beteg panaszai életminőségét tartósan és súlyosan rontják, amikor a betegnél az elégtelen hólyag ürülés miatt jelentős mennyiségű vizelet marad vissza vizelés után, az állandóan visszamaradt vizeletben hólyagkő képződik, vagy a megnagyobbodott prosztata jelentős vérzést okoz a hólyagban.