Prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás elsősorban a fiatalabb korú férfiak megbetegedése.

Formái:

Heveny prosztatagyulladás

Általában baktériumok okozzák. Súlyos általános gyulladásos tünetek kísérik (magas láz, hidegrázás, gyengeség). A prosztata megduzzadása miatt kínzó vizeletürítési nehézség léphet fel, előfordulhat teljes vizeletelakadás is. Súlyos esetben prosztata tályog is kialakulhat.

A krónikus prosztatagyulladásnak 2 fajtája ismert :

Krónikus bakteriális prosztatagyulladás, amely általában baktériumok okozta fertőzés következménye

Krónikus abakteriális prosztatagyulladás vagy kismedencei fájdalom szindróma, mikor baktériumot a beteg vizsgálatánál nem tudunk kimutatni. Az újabb vizsgálatok szerint az esetek egy részében a panaszok hátterében a hólyag záróizomzat működési zavara, a prosztata belsejében kialakuló steril gyulladás, autoimmun folyamat, vagy a prosztatát körülvevő kismedencei izomzat feszülése áll.          Tünetei rendkívül sokrétűek lehetnek. Nehézvizelés léphet fel, a vizeletsugár gyengülhet. A húgycsőben vizelés és az ondóürítés alatt és után fájdalom jelentkezhet. Véres ondóürítés sem ritka. Az életminőséget jelentősen befolyásoló fájdalom vagy diszkomfort  érzés állandósulhat az alhasban, gáttájon, keresztcsont tájékán, a herékben. Romolhat a szexuális tevékenység.

Tünetmentes krónikus prosztatagyulladás: a betegnek panasza nincs, egyéb okból végzett vizsgálatok (pl. ultrahang, vizeletvizsgálat) kapcsán derül fény a prosztata elváltozására.

A prosztata gyulladásos megbetegedéseinek gyanúja esetén szükséges vizsgálatok:

1.) A beteg kikérdezése, a betegségre vonatkozó validált kérdőív kitöltése.

2.) A prosztata végbélen keresztül történő megtapintása.

3.) Ultrahang vizsgálat

4.) Vizeletáramlás mérés

5.) Vizelet laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban tenyésztések. Itt különböző tesztek elvégzése (2, 3, 4 pohár próba) jön szóba, melyből a baktériumok származási helyére lehet következtetni.

6.) PSA vizsgálat, 50 év feletti férfiaknál rutin szerűen, az alatt ha a prosztata tapintási lelete esetleg daganat lehetőségét felveti.

7.) Urodinámiás vizsgálat akkor javasolt ha súlyos alsó húgyúti működési zavar pl. késztetéses vizeletvesztés társul a prosztata gyulladás tüneteihez.